Sunday, September 13, 2015

Phase 02: Final Submission

Data Influence

Examining the 2011 census data there was an odd contradiction between the low socio-economic status of those who live in the area surrounding the site and the average income of residents in the Woolloomooloo area.  Over 18% of residents earn $2000 per week or more, the highest percentage of any income group. This inspired designs with contrasting elements, that cocooned or connected people from different elevations or spaces. I wanted to highlight the distinct separation that the poor and homeless must feel surrounded by affluence from all sides.


The Terminal Line

This design's central walkway connects people from the top of the stairs above McElhone Street to Dowling Street, giving pedestrians a feeling of transition as they walk through the tall arched pavilion. The panels on the pavilion are sized according to their proximity to the walkway, disrupting what would otherwise be a uniform pattern. The area below is meant to be a sanctuary where people can relax and get away, with two smaller pavilions – one that contains showers, and the other, lockers.









Variation 01:



Variation 02: 




Mobility


This structure soars high above the site and encourages pedestrians to move around its inner areas, which consist of a number of cubes that house showers, benches and lockers. A secondary smaller structure sits under its bigger sibling, dwarfed, representing the dwarfing the lower socio-economic housing must feel in the shadow of a tall, affluent city only a few kilometres away.








Variation 01:


Variation 02:




 Emergence

Through a repeated algorithm the initial base curve emerges into a jagged polygon. Its vertices then arch up to a single point to create a jellyfish-like enclosure. The sunken space inside is solemn and peaceful, contrasting with the busy area that surrounds it. Lockers and showers are provided in the base of the structure.








 Variation 01:


Variation 02:




Link to dropbox folder:











No comments:

Post a Comment